Откриват ски сезонът в Банско.  В  официалното откриване ще участват  служебният министър

...
Откриват ски сезонът в Банско.  В  официалното откриване ще участват  служебният министър
Коментари Харесай

Откриват ски сезона в Банско. В Боровец и Пампорово го отлагат

Откриват ски сезонът в Банско.  В  формалното разкриване ще участват  служебният министър на туризма Илин Димитров, трикратната олимпийска и двукратна международна шампионка по ски Мария Хьофл-Риш, както и Марк Жирардели - петкратен притежател на Световната купа, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Откриването на ски сезона в Пампорово и Боровец се отсрочва за идната седмица заради липса на задоволително сняг. Пролетните температури в курорта през последните дни стопиха насъбрания сняг.

От " Пампорово "   плануват оръдията за неестествен сняг да проработят тази събота и неделя. Стартът на ски сезона ще бъде най-късно на 22 или 23 декември. В началото на идната седмица ще бъдат оповестени и новите цени на въжен превоз картите за зимния сезон 2022-2023.

Официалното разкриване на ски сезона в курортния комплекс " Боровец " няма да се състои заради неподходящите метеорологични условия, написа във фейсбук страница на курорта. " За страдание снежната ситуацията не ни разрешава да посочим съответна дата на отваряне. Използваме всяка минута, в която можем да произвеждаме сняг и чакаме не по-малко от вас, идващите снеговалежи и ниски температури ", оповестяват от курорта.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева предвижда, че още веднъж вътрешният пазар ще е водещ за зимните ни курорти. Традиционно българските туристи правят към 1 млн. пътувания с пребиваване в местата за настаняване с 10 и повече кревати. Очакванията са, че ще продължи възобновяване на входящия туризъм, интерес има от пазарите Англия, Румъния, Израел, Република Северна Македония, Сърбия и Гърция.
 
Прогнози на министерството сочат, че тази зима растежите в туризма ще са сред 5 и 10 на 100 по отношение на миналогодишния туристически сезон. От туристическия отрасъл чакат, че този зимен сезон ще приближи равнищата на една от най-хубавите години за туризма в България - 2019 година, което значи да достигнем и надминем броя 400 000 или общо над 1,2 млн. визити за интервала декември до началото на април.

По данни на общините се чака 12 % растеж на туристите в Банско, 15 на 100 - в Пампорово, като същата наклонност се обрисува и за Боровец, заяви заместник-министърът на туризма Мариела Модева.

Тази година зимната ни отмора ще излезе по-скъпа, само че нарастването ще е под растежа на инфлацията, разясниха представители на сектора. Средното повишаване на услугите и стоките, свързани с туризма тази зима, се чака да е сред 10 и 15 на 100. По цени зимната отмора с упражняване на ски спортове в България е конкурентна на дестинациите, предлагани в Европа - Австрия, Италия, Швейцария, Франция, считат от сектора.

Ножицата сред скъпото и по-скромното посрещане на идните зимни празници в България тази година е необятна - от над 11 000 лв. за президентски апартамент за 4 нощувки по време на новогодишните празници в известен български спа курорт, до сред 60 и 100 лв. на вечер за нощувката с празнична вечеря съгласно категорията на хижата. По традиция хотелите с 4 и 5 звезди са желани, а и по опциите на задграничните туристи те образуват повече от 75 на 100 от общия брой нощувки на задгранични жители и едвам 4 на 100 - на българите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР